ANKARA, -KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, “Ecdadımız, sırf Allah rızasını gözeterek, insanlara faydalı olmayı murat ederek vatanı eserlerle donatmışlar. Bizler de onların emanetine sahip çıkmakla mükellefiz. Bunların içinde, zamanın tahribatını yaşayanları eski orijinalliğine kavuşturmak için canla başla çalışıyoruz. Şu an 250’yi aşkın onarım ve restorasyon çalışması yürütüyoruz” dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre; vakıf eserlerini koruma kapsamında yürütülen restorasyon çalışmaları ülke genelinde sürüyor. Tarihi eserleri ilk günkü orijinalliğine kavuşturma hedefi doğrultusunda; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bitlis, Bursa, Balıkesir, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul 1’inci Bölge, İstanbul 2’nci Bölge, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon bölge müdürlükleri, bağlı iller de dahil olmak üzere restorasyon çalışması yürütüyor.
DEPREM BÖLGESİNDE YOĞUNLUK
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün onarım çalışmalarının yoğunlaştığı bölge, Kahramanmaraş depremlerinin yaşandığı şehirler oldu. 6 Şubat depremiyle afet bölgesinde çok sayıda tarihi vakıf eserinin tahrip olmasını dikkate alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, bölge müdürlüklerini kaynak, teçhizat ve personel bakımından takviye ederek, yıkımın etkilerini gidermek için harekete geçti. Bu doğrultuda Hatay’da; aralarında Mahremiye Cami, Ulu Cami, Sokullu Mehmet Paşa Cami, Habib-i Neccar Cami ile Mar Yuhanna, Rum Katolik, Süryani Katolik kiliseleri, Kurşunlu Han, Kuyumcular Çarşısı, Kurtuluş Hamamı ve Yenişehir Değirmeni gibi yapıların bulunduğu 34 vakıf eserinde onarım, tadilat, konservasyon ve restorasyon çalışması yürütülüyor. Yine deprem bölgesi Gaziantep’te de Tekke Cami, Nuri Mehmet Paşa Cami, Tahtani Cami, Çarşı Cami ve Kozanlı Camisi ile çeşitli mescit, bedesten ve kütüphaneler onarılıyor.
İSTANBUL’UN GÖZ BEBEĞİ ESERLER ELDEN GEÇİYOR
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon çalışmaları arasında İstanbul da ön plana çıkıyor. Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin tarihi mimarisinde çok kıymetli yer tutan, dünyaca da tanınan vakıf eserleri, değişik yıpranma faktörlerini giderme noktasında elden geçiriliyor. İstanbul’daki eserler arasında Sultanahmet Cami, Beyazıt Cami, Abbas Ağa Cami, Süleymaniye Külliyesi, Zeyrek İmareti, Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı gibi vakıf yapıları yer alıyor.
VAKIFLAR GENEL MÜDÜR AKSU: CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ
Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Türk İslam tarihinin aynı zamanda bir vakıf medeniyeti tarihi olduğunu belirterek, bu medeniyetin çok önemli bir bakiyesinin Anadolu’da bulunduğunu söyledi. Ülke olarak kadim ve görkemli bir vakıf birikimine sahip olduklarını kaydeden Aksu, “Ecdadımız, sırf Allah rızasını gözeterek, insanlara faydalı olmayı murat ederek vatanı eserlerle donatmışlar. Bizler de onların emanetine sahip çıkmakla mükellefiz. Her biri aynı zamanda bir tarihi eser, bir sanatsal mekan olan bu yerleri zamanın yıpratıcılığından korumak en temel görevlerimizden. Bunların içinde zamanın tahribatını yaşayanları eski orijinalliğine kavuşturmak için canla başla çalışıyoruz. Şu an 250’yi aşkın onarım ve restorasyon çalışması yürütüyoruz” dedi.