Sağlık ekibi kendisine sakat dönen oyuncuyu tedavi eder teknik ekibe gönderir. Performans ekibi önleyici ve tamamlayıcı planlamaları yapar.
Sağlık ekibinin sakat oyuncuyu sakat geri gönderdiğini düşünüyorsanız ve o sizin hala sağlık ekibinizse, orada başka sorunlar konuşulur. Hayır tedavi bir şekilde edilip, zayıflamış bölge uygun çalışmalar ile güçlenmiyor ve yine benzer sakatlıklara maruz kalıyorsa bu sağlık ekibinin sorunu değildir.
Misal yırtığı olan adam yırtık olarak geri dönüyorsa durum ayrı,Güçlenmesi gereken bölgeden yine sakatlanıyorsa durum ayrıdır.Sporcu sakatlıkları nedenleri, kişinin kendisinden kaynaklanabileceği gibi dış faktörler de yaralanmalara yol açabilir.
Spor sakatlanmaları, ısınma ve soğuma hareketlerinin göz ardı edilmesi gibi faktörlerin yanında doğru ekipmanı kullanmama veya diğer sporculara çarpma, düşme vb. faktörler sonucunda yaşanabilir. Sporcu sakatlanmalarının nedenleri hakkında fikir sahibi olmak, olası sakatlıkların önüne geçmek için gerekli önlemleri almanıza yardımcı olabilir.
Spordan önce ısınma hareketlerinin dikkatli bir şekilde yapılmadığı durumlarda sakatlanma riski artar. Çeşitli postür bozuklukları, sporcuların sakatlanmaya daha yatkın olmasını yol açar.
Uykusuzluk, sağlıksız beslenme, kas ağrıları, oksijen yetersizliği gibi farklı etkenler yorgunluğa sebep olur. Yorgunluk da kişinin dikkatinin dağılmasına, dayanıklılık azalmasına ve güçsüzlüğe neden olduğu için spor esnasında sakatlanma olasılığını yükseltir.
Konsantre olmakta güçlük çekme gibi psikolojik faktörler de sporcu sakatlıkları nedenleri arasında yer alır.En sık görülen sporcu sakatlıklarının arasında kas spazmları (kramplar) ilk sıralarda yer alır. Kramplar çok sık görülse de oluş nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Kondisyon eksikliği, susuz kalma, ısınma hareketlerinin yapılmaması, kasların zorlanması ve yorulması gibi faktörlerin krampların arkasındaki sebeplerden olduğu kabul edilmektedir.
En sık görülen sporcu sakatlıklarının arasında kas spazmları (kramplar) ilk sıralarda yer alır. Kramplar çok sık görülse de oluş nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Kondisyon eksikliği, susuz kalma, ısınma hareketlerinin yapılmaması, kasların zorlanması ve yorulması gibi faktörlerin krampların arkasındaki sebeplerden olduğu kabul edilmektedir.
Tendon yaralanmaları arasında en sık görüleni aşil tendonunda meydana gelen yaralanmalardır. Vücuttaki en uzun tendonlardan olan aşil tendonu, diz arkasından topuk kemiği arkasına kadar uzanır. Aşil tendonu yaralanmalarının tedavisinde cerrahi yöntemlere de sıklıkla başvurulur. Basketbolcuların, futbolcuların ve voleybolcuların kariyerlerine ara vermesine sebep olabilir. Kevin Durant, 2019 NBA Finalleri’nde aşil tendonunun yırtılması sonucu bir yıl boyunca parkelere geri dönmedi. Klay Thompson, Mehmet Okur, Kobe Bryant, ve David Beckham, gibi isimler aşil tendonu yırtığı sebebiyle kariyerlerinin bitmesi ihtimaliyle yüzleşmek zorunda kalan sporcular arasındadır.
Spor sakatlıkları ve tedavi yöntemleri, her sakatlığa ve kişiye özel durumlardır. Spor sırasında ve sonrasında ağrı veya yanma gibi belirtiler yaşıyorsanız en kısa sürede bir doktora danışmanız gerektiğini unutmayın. Doktora danıştıktan sonra size özel bir tedavi planı ile sakatlığınızın iyileşmesinin ardından spor yapmaya devam edebilirsiniz.
YORUMLAR