İstanbul- Yetiştirdiği özel sporcular Türkiye’yi temsil ediyor

Gülseren KARAPINAR-Mehmet ALA/İSTANBUL, – Beden eğitimi öğretmenliği ve atletizm antrenörlüğü

Gülseren KARAPINAR-Mehmet ALA/İSTANBUL, – Beden eğitimi öğretmenliği ve atletizm antrenörlüğü yapan Hüsnü Çatalkaya’nın 7 yıldır gönüllü olarak eğitim verdiği özel gereksinimli sporcular, Türkiye ve dünyada katıldıkları turnuvalarda birçok madalya kazandı. Geçen yıl Türkiye’de düzenlenen Trisome Oyunları Dünya Şampiyonası’nda Down sendromlu Mahmut Doğan Kutsal, dünya ikincisi olurken geçen hafta Karaman’da yapılan okullar arası Türkiye Şampiyonası’nda 3 öğrencisi farklı dallarda dereceye girdi. Amacının özel gereksinimli sporcuların potansiyelini ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen Çatalkaya, “Hedeflerim kendini ispatlamak isteyen çocuklara ulaşarak gerçek potansiyeline ortaya çıkarıp, ülkemizi Avrupa ve dünyada en iyi şekilde temsil etmek. Bu çocukların kendini başka alanda ispatlama durumları çok az. En güzel alanın spor olduğunu düşünüyorum. 7 yıldır bu çocuklarla çalışıyorum ve gördüğüm en güzel taraf bu çocukların kendilerini sporla beraber var etmeleri” dedi.

Şişli Saadet Özel Eğitim Meslek Okulu’nda beden eğimi öğretmenliği yapan ve atletizm antrenörü olan Hüsnü Çatalkaya, 7 yıldır haftanın 6 günü gönüllü olarak özel gereksinimli 30 sporcuya eğitim veriyor. Çatalkaya’nın eğitim verdiği sporcuların yaşları 10 ile 23 arasında değişirken 7 Down sendromlu, 5 otizm hastası ve 18 mental sporcusu bulunuyor. Eğitim gören özel gereksinimli sporcuların atletizm branşında 100 metre, 200 metre, 400 metre, 800 metre, bin 500 metre ve 3 bin metre koşu mesafelerinde şampiyonlukları bulunuyor. Sporcuların aileleriyle birlikte çalışma yürüten Çatalkaya’nın yetiştirdiği milli sporcular, Türkiye ve dünya çapında katıldıkları turnuvalarda ülkemizi temsil ederek şampiyonluklar kazanıyor. Geçen yıl Türkiye’de düzenlenen Trisome Oyunları Dünya Şampiyonası’nda Down sendromlu Mahmut Doğan Kutsal, dünya ikincisi olurken geçen hafta Karaman’da yapılan okullar arası Türkiye Şampiyonası’nda 3 öğrencisi farklı dallarda dereceye girdi.

‘AMACIMIZ, BU ÇOCUKLARIN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARTIP TOPLUMDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK’

Hüsnü Çatalkaya, “Çalıştığım kurum Şişli Sadık Özel Eğitim Meslek Okulu’nda, beden eğitim öğretmeniyim. Aynı zamanda atletizm antrenörüyüm. Mesai saati dışında, haftanın 6 günü bu çocuklarla antrenman yapıyoruz. Tabi buradaki asıl amacımız, bu çocukların potansiyelini ortaya çıkartıp toplumda bir farkındalık oluşturmak ve onları hayatta kazandırmaktır. Bu süreç, aslında içten gelen bir şey. Koşulsuz, içimde bir duygu var. Sorgulamıyorum. Nereden geldiğimi de bilmiyorum ama yolum çok güzel ve gittiğim yolda da çok mutluyum. Down sendromlu sporcumuz Mahmut Doğan Kutsal, geçen sene ülkemizde yapılan Trisome Oyunları Dünya Şampiyonası’nda 800 ve bin 500 metrede dünya ikincisi oldu. Aynı şekilde mental sporcumuz Emine Ceylan var. O da milli takım barajını geçerek artık milli bir sporcu oldu. İnşallah bu yaz ülkemizi Avrupa’da temsil edecek. Biz geçen haftada Karaman’da yapılan okullar arası Türkiye şampiyonasında özel çocuklarımızla yarışmaya katıldık. Burada Ayaz Demir sporcumuz bin 500-800 metre Türkiye birincisi oldu. Esma kızımız gülle atmada Türkiye birincisi oldu. Otizmlerde Rüzgar öğrencimiz 800 metrede Türkiye ikincisi oldu. Aynı şekilde mental sporcumuz Soner Çermik’te bin 500 ve 800 metrede Türkiye üçüncüsü oldu. Mental sporcularımız artık spor sayesinde kendi bağımsız bir şekilde hareket edebiliyorlar. Antrenman sahasına kendi başlarına gidip gelebiliyorlar. Bu bizim için çok büyük bir avantaj” dedi.

‘BU ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUZ’

Milli sporcuları yetiştirirken ailelerinden de destek aldığını ifade eden Çatalkaya, “Tabii ki orada aileyle iş birliği içinde olabiliyoruz. Tabii ki orada beslenmesi olsun, uyku düzeni olsun gibi durumlarda iş birliği içerisinde bu süreci yönetip çocukları en iyi şekilde hazırlıyoruz. Hedeflerim kendini ispatlamak isteyen çocuklara ulaşıp, onları gerçek potansiyelini ortaya çıkarıp, ülkemizi Avrupa ve dünyada en iyi şekilde temsil etmek. Bu çocukların kendini başka alanda ispatlama durumları çok az. En güzel alanın spor olduğunu düşünüyorum. Burada da 7 yıldır bu çocuklarla çalışıyorum ve gördüğüm en güzel tarafı da bu çocuklar sporla beraber kendini var ettiklerine birebir şahit oldum. Bu durumda şahit olduğum için de ne oluyor? Bu sefer motivasyonumuz artıyor. Çocukların o duygu kısmıyla beraber, performanslarına yansıyor ve performansla beraber çocuklarımız çok güzel dereceye alıyor. Bu kadar başarılı çocuklarımız var ve kendini ispatlamak için tabii ki biz onlara fırsat ve alan yaratmak istiyoruz. Tabii bu da elimden geldiği kadar oluyor ama biz bu çocuklara destek olunmasını istiyoruz. Onlara sahip çıkılmasını istiyoruz. Onların bu kadar başarılı ve yetenekliliğine şahit olup o çocukların daha iyi performans gösterip daha iyi yerlerde olmasını istiyoruz. Aynı zamanda, Özel Sporcular spor Federasyonumuz Başkanı Birol Aydın ve yönetimin bize verdikleri destekler için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum” dedi.

‘AİLESİNE OLAN BAĞLILIĞI VE KENDİNE OLAN GÜVENİ GELDİ’

Milli sporcu Ayaz Demir’in babası Yılmaz Demir, “Ben Ayaz’ın önünün açık olduğunu görüyorum. Azim, başarı. Kendisine, beslenmesine, dikkat ettiği zaman kazanamayacağı bir engel olmadığını görüyorum. Mahallede koşmalarından, okula kayıt yaptırmaya gittiğimizde Hüsnü hocamızın ‘koşusunun gayet güzel olduğunu’ ve şey olduğunu söyleyerek süreç bu şekilde devam etti. Çok çok değişim yarattı. Sokaktan koptu, mahalleden koptu. Arkadaşlarına, insanlara ve çevresine karşı biraz daha sosyal hayatı genişledi. Ailesine olan bağlılığı ve kendine olan güveni geldi. Bu başarıyı elde ederken unutamadığım an ilk önce Karaman’da aldığı, Türkiye şampiyonasını kazandığında, yaşadığım sevinç” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞUNU KAZANDIĞIM İÇİN ÇOK MUTLUYUM’

Milli sporcu Ayaz Demir, “Spora başladığımdan beri Hüsnü Hoca yanımda çok durdu. Hüsnü Hoca sayesinde bayağı güzel yerlere gelebildim. Yani böyle devam etmesini diliyorum. Yani çok mutluyum arkadaşlarımla, hocamla birlikte çok mutluyum burada. Türkiye şampiyonluğunu kazandığım için çok mutluyum. Yani hedefim Avrupa. Avrupa’ya gitmek istiyorum. Çalışmalar çok iyi gidiyor. Her gün antrenmanlara gelip gidiyorum” dedi.

ONUN AZMİNİ GÖRDÜKÇE BEN DE ARKASINDA DURDUM

Milli sporcu Mahmut Duhan Kutsal’ın annesi Yeter Kutsal, “Aslında Mahmut, hiç spora yatkın bir çocuk değildi. Hiç sevmiyordu. Sporla hiçbir alakası yoktu. Biz daha sonra okulumuzda Hüsnü hocayla tanıştık ve onun sayesinde atletizme başladık. 5 senedir atletizm yapıyoruz. Mesela bu atletizm sayesinde bir sürü başarılar elde ettik. Gerek il şampiyonlukları, Türkiye şampiyonlukları. Geçen sene bunlar için olimpiyatlar derecesinde sayılan Antalya’da düzenlenen iki tane dünya üçüncülüğü, bir tane dünya ikinciliği var. Spor sayesinde mesela çocuk yaşama daha iyi tutundu. Mesela bizler çocuklarımıza bir şeyler öğretiriz ya, bizler onlardan çok şey öğrendik. Nasıl yaşama tutunduğunu, nasıl savaşçı olduğunu, özgüvenleri daha iyi gelişti. Buradaki ortam, arkadaşlarıyla olan ilişkileri. Çok iyi yani, spor sayesinde çok şeyleri açtık biz. Ya en unutulmaz an o bayrağı alıp da böyle sırtında kürsüye çıkması. Oğlum bu kadar azimli olmasa ben bu kadar şey yapamazdım. Yani onun azmini gördükçe ben de arkasında durdum. Böylece başarı da elde edildi. Yani sadece başarı değil yani olay. Böyle çocukların topluma kazandırılması olsun, içlerine kabul edilmeleri olsun. Onlar bizim için daha önemli” dedi.

Görüntü Dökümü:

———-

-Antrenmandan görüntüler

-Hüsnü Çatalkaya ile röp

– Sporcu Ayaz Demir’in babası Yılmaz Demir ile röp

– Sporcu Ayaz Demir ile röp

– Sporcu Mahmut Duhan Kutsal’ın annesi Yeter Kutsal ile röp

-Aileler ve sporculardan toplu görüntü

-Genel ve detay görüntüler